× Naslovna Čačanski polumaraton Objave Facebook Instagram Youtube Strava klub
Prijavi se

Marica Mladenović osvojila najviši vrh Afrike

Objavljeno:

|

Kategorija: Vesti

|

Autor: Marija Miljuš

U ponedeljak, 6. marta, Marica Mladenović, članica trkačke zajednice „Čačak trčiˮ, osvojila je najviši vrh Afrike Kilimandžaro popevši se na 5.895 metara nadmorske visine na vrh Uhuru u Tanzaniji.

Marica Mladenović

Članovi zajednice „Čačak trčiˮ veoma su ponosni na podvig svoje koleginice, koju opisuju kao „entuzijastu, humanistu, ljubitelja prirode, a pre svega kao velikog čoveka i prijateljaˮ.

Marica se još uvek nalazi na afričkom kontinentu, odakle nam šalje svoje utiske nakon što je ostvarila svoj san:

„Kao ljubitelj putovanja, prirode i sporta, uvek sam težila da povežem te tri stvari, tako da je odluka da se osvoji vrh Uhuru bila sastavni deo mog putovanja u „Crnu Afrikuˮ. Rekreativno se bavim sportom, pretežno trčanjem, trail trčanjem i planinarenjem i nisam imala neke specijalne pripreme za Kilimandžaro. Jedina bojazan bila je reakcija na nadmorsku visinu, jer sam do sada planinarila najviše na 4.167 metara na planini Atlas u Maroku, a tu su i Sijera Nevada u Kolumbiji i Anapurna u Nepalu na približno 3.200 metara nadmorske visine. Kilimandžaro je bio izazov i ja sam želela da pomerim svoje granice. Radi se o poduhvatu koji nije samo fizički zahtevan, već podrazumeva i potpunu spremnost na različite vremenske uslove, nespavanje i hladnoću. Naročito je teško gledati ljude koji odustaju oko vas, jer nisu spremni da nastave dalje.

U svakom slučaju, moje iskustvo je pozitivno i rado bih se ponovo upustila u ovakvu avanturu. Nakon Kilimandžara, nastavljam svoje putovanje kroz Afriku putem Kenije, Zambije i Namibije.

Pozdrav za sve Čačane, vidimo se uskoro u Čačku!ˮ

Koliko god kilometara prešli penjući se u visine ili trčeći u daljine, najveći je poduhvat prevazići sopstvene granice, što dovodi do osećaja iskonske slobode i ostvarenja svih zamisli i želja koje postoje u nama, jer je tek tada sve moguće i nijedan vrh nije neosvojiv.