× Naslovna Čačanski polumaraton Objave Facebook Instagram Youtube Strava klub
Rezultati

Zdrava ishrana

Objavljeno:

|

Kategorija: Ishrana

|

Autor: Dragica Smiljanić

Tekst je preuzet sa sajta fitnesmreza.com


Zdrava ishrana

„Čovek treba da jede da bi živeo, a ne da živi da bi jeo.” Molijer

Pod zdravom ishranom podrazumevamo adekvatan unos hrane koja je potrebna našem organizmu. Ne postoji univerzalna ishrana koja može da odgovara svima jer ona treba da se koriguje na osnovu godina koje imate i rezultata koje želite da postignete (mršavljenje, gojenje, definicija i dr). Ali, postoje neka pravila kako poboljšati način ishrane. U nastavku ću navesti nekoliko osnovnih pravila koja vam mogu pomoći da vaša ishrana bude zdravija:

1. OGRANIČITE OBROKE

Dnevno bi svaka osoba trebalo da ima 3 obroka i 2 užine. Razmak između tri glavna obroka trebalo bi da bude oko 4h. Takođe, nemojte u kući držati grickalice, slatkiše i sve ono čime ne bi trebalo da se hranite, jer mnogo češće imamo želju da „grickamo“ nešto ukoliko nam je to u vidnom polju. Umesto toga, odlučite se za zdraviju kupovinu namirnica.

2. PLANIRAJTE UNAPRED

Planiranje obroka je već pola posla. Kako ne bi dolazilo do toga da ne znate šta da spremite za jelo, pa u svoj toj nedoumici se na kraju odlučite za pecivo ili fast food, planirajte bar dan-dva ranije. Ukoliko ste zaposleni, student ili generalno imate gomilu obaveza u toku dana, ponesite obrok sa sobom. Mimo toga što ćete uštedeti novac, izbeći ćete junk food.

3. UNOSITE VIŠE TEČNOSTI

Često se vodi diskusija oko toga koliko vode dnevno treba unositi. Prema podacima koja su naučno dokazana, smatra se da je dnevni unos za žene oko 2,2 l i za muškarce oko 3 l. Oko 20% tečnosti treba da potiče od hrane, a 80% od vode, sokova, čaja i drugih pića. Jedan sveobuhvatan zaključak kada je u pitanju unos vode, jeste taj da je treba piti češće i po malo. Ona sprečava dehidrataciju, utiče na zdravlje kako iznutra, tako i spolja. Deluje na lepši izgled kože i daje vam svežiji izgled jer dovoljnim unosom vode možete sprečiti i umor, što će doprineti boljem osećaju iznutra, a samim tim i spolja.

Unosite više tečnosti

ZAMENA

Zdrava ishrana ne podrazumeva odricanje od svega, ona podrazumeva balansiranje i raznovrsnost obroka, onako kako vašem organizmu prija. Ona treba da bude vaš stil života.. Kako bi to postala, potrebno je da budete svesni da sve ima zamenu. Ukoliko vam se pije sok, uvek imate opciju da to bude prirodni iz voća, a ne veštački. Ukoliko vam se jede slatko, postoji na hiljade recepata koje možete pronaći besplatno na internetu, pa umesto industrijske čokolade možete napraviti odličnu kašu sa kakaom i kokosom, i mnogim drugim. Izbora je milion, a na vama je da li ste spremni da se odlučite da živite bolje i osećate se bolje.